General Motors dient aanvraag beursgang in

Redactie

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft woensdagavond een aanvraag ingediend voor een beursgang, die volgens bronnen meer dan tien miljard dollar zou kunnen opleveren.

De timing van de terugkeer naar de beurs van GM is nog niet bekend. De beursgang van GM zou een van de grootste IPO's in de VS ooit kunnen worden. De grootste initiële beursgang (IPO) staat nog altijd op naam van Visa Inc, dat met de beursgang in 2008 19,65 miljard dollar wist op te halen.

GM verdween als gevolg van de financiële crisis zo'n veertien maanden geleden van de beurs.

Uit een filing van GM bij de Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat GM zelf geen gewone aandelen zal verkopen bij de geplande beursgang maar dat alleen de huidige eigenaars dat zullen doen. GM zal wel een nog vast te stellen aantal preferente aandelen verkopen. De Amerikaanse overheid, die een belang houdt van 61 procent in GM, zal wel een nog nader te bepalen aantal gewone aandelen verkopen bij beursgang, maar de door de overheid gehouden preferente aandelen zullen geen onderdeel uitmaken van de geplande initiële beursgang.

GM zal een notering krijgen aan de New York Stock Exchange en aan de Toronto Stock Exchange.

GM zal een marktwaarde dienen te realiseren van 70 miljard dollar voordat de Amerikaanse overheid haar investering in de automaker zal terugverdienen. GM dient daarmee een marktwaarde te realiseren van tien keer de beurswaarde die GM had voor de surseance van betaling, en tenminste 30 miljard dollar meer dan de marktwaarde van Ford Motor Co.