'Buiter beste opvolger Wellink'

Redactie

Hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup Willem Buiter is in de ogen van topeconomen de beste kandidaat om Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt BNR Nieuwsradio na een peiling onder zeventien topeconomen.

Wellink moet er als het aan demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ligt volgend jaar mee stoppen. De Jager wil de wet zo aanpassen dat de president van de DNB voortaan nog maar twee keer voor zeven jaar benoemd kan worden, zo liet hij eerder deze week weten aan de Tweede Kamer. Wellink trad 1 juli 1997 aan als president, wat betekent dat als De Jager zijn zin krijgt, hij volgend jaar weg moet.

Een kleine meerderheid van de geraadpleegde topeconomen ziet in Buiter de beste kandidaat voor de functie die dan vrijkomt. De economen roemen Buiter om zijn internationale academische reputatie, zijn ervaring als beleidsmaker en zijn kennis van de financiële sector. Buiter was tot zijn benoeming bij Citigroup hoogleraar aan de London School of Economics.

Hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg Harrie Verbon stelt dat de hoofdeconoom van Citigroup 'een heel slimme econoom' is 'die heel duidelijk weet wat er in de bankwereld speelt'. "Bovendien is Buiter een relatieve buitenstaander in Nederland die niet besmet is met allerlei zaken uit het verleden."

Directielid van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin heeft echter ook veel aanhangers. Hoogduin was eerder hoofdeconoom bij Robeco en adviseur van Wim Duisenburg bij de Europese Centrale Bank. "Hij beheerst monetair beleid en financieel toezicht tot in zijn vingertoppen en is een onafhankelijk econoom," zegt hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger.