Mexicaanse burgemeester dood na ontvoering

Redactie

De ontvoerde burgemeester van het Noord-Mexicaanse dorp Santiago, Edelmiro Cavazos, is woensdag dood aangetroffen bij een waterval net buiten zijn woonplaats. Dat heeft procureur-generaal Alejandro Garza y Garza gezegd. Wat het motief is, is niet bekend, maar volgens de politie droeg de moord de kenmerken van een liquidatie door een drugskartel. De handen van Cavazos waren vastgebonden en zijn hoofd was gewikkeld in tape.

Garza y Garza sloot zich hierbij aan en zei dat Cavazos deelnam aan besprekingen over de veiligheid in de staat en dat hij 'zijn gezicht liet zien in de strijd tegen georganiseerde misdaad'.

Een gemeenteraadslid zei echter dat Cavazos geen belangrijke besluiten had genomen over de veiligheid sinds hij in november 2009 burgemeester werd. Hij zei het dan ook een raadsel te vinden waarom iemand Cavazos zou willen ombrengen.

De 38-jarige Cavazos werd zondag ontvoerd door vijftien gewapende mannen die uniformen van een opgeheven federale politiemacht droegen. Zij kwamen aangereden in zeven auto's met politielichten. Toen Cavazos en zijn beveiliger gingen kijken wat er aan de hand was, werden ze beiden in de auto's geduwd. De beveiliger werd na een kwartier vrijgelaten.