Marokkaanse blokkade Melilla opgeschort

bennootje

Marokkaanse demonstranten hebben woensdag aangegeven donderdag weer leveringen van voedsel aan de Spaanse exclave Melilla door te laten. De demonstranten, die de Spaanse politie in de exclave van wreedheden en racisme beschuldigen, zeiden hun protesten op te schorten tot het eind van de ramadan, op 20 september. Woensdag en dinsdag hielden de demonstranten nog vrachtwagens met vis, fruit en groenten tegen, waardoor voedseltekorten ontstonden.

De demonstranten lieten dinsdag en woensdag alleen lege vrachtwagens en vrachtwagens met bouwmaterialen door, zei een woordvoerder van het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Spanje en Marokko zijn belangrijke bondgenoten. De twee landen werken nauw samen in de strijd tegen islamitisch terrorisme en het voorkomen van illegale immigratie. Marokko voorziet Melilla en Ceuta, de andere Spaanse exclave, van verse producten. Bovendien werken en winkelen dagelijks zo'n 35.000 Marokkanen in Melilla.

Marokko heeft de afgelopen drie weken vijf keer een klacht ingediend over mishandeling door de Spaanse politie en zelfs racisme tegen Marokkanen die in de stad werken of boodschappen doen. Ook beschuldigde Marokko de Spaanse kustwacht ervan een groep hulpbehoevende migranten voor de Marokkaanse kust in de steek te hebben gelaten. Spanje ontkent de aantijgingen. Tevens eisen de Marokkaanse demonstranten dat Melilla en Ceuta weer bij Marokko worden gevoegd, een eis waar Spanje niet eens op ingaat.

Woensdag vloog Jose Maria Aznar, oppositielid en voormalig premier van Spanje, naar Mellila. Hij beschuldigde de regerende Socialistische partij in Spanje van knoeierij bij pogingen de spanningen te verminderen en een blokkade van Melilla te vermijden. Aznar zei dat de exclave en zijn bewoners slachtoffer waren van 'intimidatie en verwaarlozing door de regering'. De Spaanse regering zei dat het bezoek van Aznar de situatie schaadt, omdat de Spaanse minister van binnenlandse zaken maandag een bezoek brengt aan Rabat.

De afgelopen jaren is de relatie tussen Spanje en Marokko een aantal keer onder druk komen te staan. In 2002 dreigde zelfs even een gewapende confrontatie, toen Marokkaanse militairen een Spaans eiland bezetten en Spanje oorlogsbodems stuurde om ze daar weg te jagen. Door interventie van de Verenigde Staten werd het conflict uiteindelijk gesust.