Minder bezoekers verwacht bij Sail

Redactie

Bij Sail 2010 worden anderhalf miljoen bezoekers verwacht. In 2005 kwamen 1,8 miljoen mensen op het vijfjaarlijkse evenement af, maar toen duurde het botenfestijn zes dagen, terwijl het er dit jaar vijf zijn. Het aantal bezoekers is echter van ondergeschikt belang en mede afhankelijk van het weer, zegt een woordvoerder van de organisatie maandag.

De achtste editie van Sail gaat donderdag op het IJ van start. De ANWB verwacht veel verkeer. Bezoekers moeten die dag rekening houden met files, waarschuwt de ANWB maandag. Op de snelweg tussen Haarlem en Amsterdam en de ringweg A10 kunnen opstoppingen ontstaan. Ook rond het knooppunt Velsen op de A9 en A2 is mogelijk sprake van filevorming.

Daarnaast zijn de provinciale wegen N202 en N246 langs het Noordzeekanaal afgesloten en de veerponten over het kanaal zijn vanaf woensdag tijdelijk uit de vaart. Bezoekers met een auto die meezeilen wordt geadviseerd de parkeerplaatsen langs het kanaal te gebruiken. De ANWB raadt bezoekers aan om met het openbaar vervoer te komen.

Uit een onderzoek van adviesbureau ZKA en Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van het Parool kan het evenement de Amsterdamse economie ruim negentig miljoen euro opleveren. In 2005 bracht Sail 97 miljoen euro op. De opbrengsten waren toen hoger omdat meer mensen geld uitgaven aan eten, drinken en overnachtingen.

Het organiseren van SAIL kost tussen de 10,5 en 11 miljoen euro. Daarvan wordt 8 miljoen door de organisatie betaald, die dit terugverdient met sponsors, subsidies en commerciële activiteiten. De gemeente draagt ruim 1,5 miljoen euro bij.

Sail wordt volgende week maandag afgesloten. Dit jaar is het thema 'een nautische ontmoeting tussen verleden, heden en toekomst'. Een vloot van varend erfgoed, replica's en moderne en marineschepen vormen traditioneel de kern van het evenement. Zo'n vijftig zogenoemde Tall Ships zijn de blikvangers.

Minder bezoekers verwacht bij Sail
Minder bezoekers verwacht bij Sail (Foto: Novum)