Lourdes-gangers verdwalen in Lourde

static

Een paar keer per week verdwaalt een auto met pelgrims die naar het bedevaartsoord Lourdes in het Franse departement Hautes-Pyrénées willen, in het dorp Lourde in het eveneens Zuid-Franse departement Haute-Garonne, zo melden Franse media.

Lourde en Lourdes worden op dezelfde manier uitgesproken. Doordat er maar één letter verschil is tussen de geschreven namen, vergisten pelgrims en toeristen zich altijd al. Maar sinds de uitvinding van satellietnavigatiesystemen, die 'Lourde' als plaats suggereren zodra de eerste zes letters zijn ingetikt, is er een veelvoud aan verdwaalde pelgrims en toeristen.

Om de verwarring compleet te maken, heeft Lourde ook een Mariabeeld, Notre-Dame du Floraire, dat is neergezet na een genezing in 1892. Die is echter door de rooms-katholieke kerk niet als wonder erkend, in tegenstelling tot de tientallen gevallen in Lourdes.

Alain Bugelles die naast het 1,53 meter hoge Maria-beeld van Lourde woont, zag een keer midden in de nacht een grote camper stoppen: "Zij staken zes of zeven kaarsen aan". Zijn vader had er op een gegeven moment voor gezorgd altijd een stapeltje Lourdes-folders in voorraad te hebben, zodat hij pelgrims op het goede pad kon helpen. Het is maar 90 kilometer rijden van Lourde naar Lourdes.

Ook wordt er soms bij de inwoners van Lourde aangebeld door mensen die hun hotel niet kunnen vinden. Maar in Lourde zijn er geen hotels en geen winkels. Het dorpje heeft maar 93 inwoners.