FA wil Engelse opvolger Capello

Redactie

De volgende bondscoach van Engeland moet een Engelsman zijn. Die intentie heeft de Engelse voetbalbond FA vandaag uitgesproken. De uitspraken zijn opmerkelijk, want Fabio Capello heeft nog een contract tot na het EK in 2012. De Italiaan is na Sven-Göran Eriksson de tweede buitenlandse bondscoach van Engeland.

"Na Fabio's contract is iedereen het er over eens dat we voor de toekomst weer een Engelse bondscoach moeten hebben", liet communicatiedirecteur Adrian Bevington aan de BBC weten.

Capello's positie staat sinds het WK onder druk in Engeland. De Italiaan werd met Engeland in Zuid-Afrika in de tweede ronde door Duitsland uitgeschakeld. Deze week kreeg hij weer veel kritiek te verwerken toen hij op televisie het einde van de interlandloopbaan van icoon David Beckham aankondigde zonder dat hij eerst met de middenvelder had gesproken.

"Veel mensen hebben sinds het WK een ander beeld van Fabio Capello dan ze daarvoor hadden", gaf Bevington toe. "Het is onze taak om hem zo goed mogelijk bij te staan. Misschien kunnen we hem helpen en misschien is dit het moment om de communicatie tussen de bondscoach en de spelers te verbeteren."

Sven-Göran Eriksson was in 2001 de eerste niet-Engelse bondscoach van Engeland. Toen de Zweed in 2006 vertrok werd hij opgevolgd door zijn assistent Steve McClaren. Die werd in 2007 ontslagen en opgevolgd door Capello. Onder de Italiaan won Engeland negen van de tien kwalificatiewedstrijden, maar op het WK ging Engeland slechts met moeite door naar de tweede ronde, die het eindpunt werd.