Meerdere gevallen superbacterie in Nederland

Redactie

In Nederland zijn inmiddels minimaal twee gevallen bekend van de 'superbacterie' waarover Britse experts eerder deze week de noodklok luidden. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag weten.

De resistente bacterie duikt volgens de Britse onderzoekers steeds vaker in ziekenhuizen op. Zelfs de sterkste antibiotica kunnen niet tegen de bacterie op. Vermoedelijk brachten mensen de bacterie mee naar huis, nadat ze in India of Pakistan plastische chirurgie hadden ondergaan.

De bacterie maakt een enzym met de naam NDM-1 aan en heeft tot nog toe vijftig mensen in Groot-Brittannië ziek gemaakt. Een aantal van hen is door de bacterie overleden. De 'superbug' is ook al in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland opgedoken.

In Nederland komt de bacterie volgens het RIVM nog nauwelijks voor. Er zijn tot nu toe drie gevallen bekend van patiënten die de 'superbacterie' hebben. Van twee van hen is zeker dat dit komt door het enzym NDM-1. Vooral patiënten die al verzwakt zijn, bijvoorbeeld door andere ziekten, lopen extra risico als zij besmet raken. Medici zijn bang dat de 'superbug' zich snel kan gaan koppelen aan een zeer besmettelijke bacterie. Hoe groot het risico daarop is, is nog onbekend.