Deelstaat Maleisië introduceert islamvaluta

Redactie

De Maleisische deelstaat Kelantan is in botsing gekomen met de centrale bank in Kuala Lumpur. De deelstaat wil het gebruik van gouden en zilveren munten herinvoeren, zoals in vroege islamitische samenlevingen gebruikelijk was, maar de centrale bank stelt dat de deelstaat het recht niet heeft zijn eigen munten te slaan.

De gouden dinar en de zilveren dirham vormen in het noordoostelijke Kelantan een alternatief voor de Maleisische ringgit. In de deelstaat regeert de aartsconservatieve Pan-Maleisische Islamitische Partij (PMIP), die een religieus beleid voert. De gouden dinar is eeuwenlang gebruikt als munteenheid in islamitische landen.

De waarde van de munten in Kelantan kan fluctueren door de marktprijzen, maar de PMIP meent dat het een beter alternatief is dan een munteenheid waarvan de waarde afhangt van buitenlandse munten als de dollar en de euro.

In de deelstaat is al voor ongeveer een half miljoen euro aan munten uitgegeven die op duizend verschillende plekken als betaalmiddel kunnen worden gebruikt. De centrale bank liet vrijdag weten dat de ringgit de enige munt blijft 'die als legaal betaalmiddel gebruikt kan worden voor goederen of diensten in Maleisië'. Hoe de bank het gebruik van de nieuwe munten wil verhinderen, is nog niet duidelijk.