"Alleen voor Excelsior is derby met Feyenoord speciaal"

Olga Kroeders

Op Woudestein staat zondagmiddag de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord op het programma. Een bijzondere wedstrijd, vooral door de band tussen beide clubs. Zo weet ook Ferry de Haan, oud-speler van Excelsior én Feyenoord.

De Haan begon zijn profloopbaan bij Excelsior en stapte in 1998 over naar grote broer Feyenoord. "Ik was bezig met mijn tweede jaar bij Excelsior in de Eerste Divisie. Gedurende dat seizoen ging ik steeds beter spelen en vanaf maart mocht ik daarom meetrainen bij Feyenoord, waarmee Excelsior ook toen een samenwerkingsverband had. Dat ging goed en daar is een contract uitgerold", aldus De Haan tegen Goal.com.

De Haan schopte het bij Feyenoord zelfs bijna tot international. Hij werd in februari 2001 door Louis van Gaal opgeroepen voor de oefeninterland tegen Turkije. Een blessure gooide echter roet in het eten. "Wij hadden tegen PSV gespeeld. 's Avonds werd ik gebeld dat ik erbij zat. Ik had echter een knietje in mijn rug gehad en kon 's avonds helemaal niks. Hun reactie was: 'We hebben alleen fitte spelers nodig'. Dus het ging niet door. Eeuwig zonde."

In januari 2003 keerde hij weer terug naar zijn oude liefde Excelsior. De voormalig verdediger maakte als speler in het seizoen 2002/2003 twee Rotterdamse derby's mee in de Eredivisie. Als Feyenoorder zag hij zijn ploeg vanaf bank met 4-1 winnen in De Kuip en in de tweede seizoenshelft ging hij als aanvoerder van Excelsior met 2-6 onderuit op Woudestein. Voormalig jeugdspeler van Excelsior Robin van Persie maakte in dat duel het openingsdoelpunt voor Feyenoord.

Van echte rivaliteit tussen beide clubs is geen sprake, zo vindt De Haan. "Vanuit Feyenoord-zijde in ieder geval niet. Alleen voor de echte Excelsior-mensen is dit duel speciaal. Daarnaast heb je natuurlijk de mensen die niets moeten hebben van de samenwerking met Feyenoord. Die mensen zien liever een onafhankelijk Excelsior en voor hen is dit wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Maar voor de meeste supporters is het vooral een leuke wedstrijd."

In de huidige selectie van Excelsior zitten veel huurlingen van Feyenoord of spelers met een verleden in De Kuip. "Die jonge spelers zullen zich extra willen bewijzen. Ze willen laten zien wat ze kunnen", aldus De Haan. Ze zullen in de ogen van de huidige commercieel manager van Excelsior niet bang zijn om Feyenoord pijn te doen. "Nee, ik geloof absoluut niet dat ze zich zullen inhouden. Dat is onzin. Die jongens willen zich juist laten zien."