Vrachtwagen met vliegtuig klem op A44

Redactie

Een dieplader met daarop een historisch Dakota C47 vliegtuig heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een ongeval gehad op de A44 ter hoogte van het Zuid-Hollandse Kaag. Vermoedelijk was het vliegtuig te breed, waardoor het bovenop een viaduct klem is komen te zitten tussen twee randen.

De Dakota was op weg van het openluchtmuseum Bevrijdende Vleugels in Best naar vliegveld Valkenburg bij Leiden. Het vliegtuig is een rekwisiet voor de musicalvoorstelling Soldaat van Oranje, die vanaf 30 oktober wordt opgevoerd in een hangar op het vliegveld.

Een woordvoerster van de productiemaatschappij van de musical, New Productions, zei dat het toestel flinke schade heeft opgelopen. Gepoogd wordt om het vliegtuig zo snel mogelijk met een hijskraan op een andere vrachtwagen te zetten. Die bergingsoperatie was rond half 4 's nachts nog bezig. Het ongeluk gebeurde rond kwart voor een 's nachts.

Vanwege het ongeluk en de bergingsoperatie was de A44 in beide richtingen afgesloten, meldde de Verkeers Informatie Dienst (VID). Rond half zeven vanochtend is de weg weer vrijgegeven.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de geallieerden de C47 van vliegtuigbouwer Douglas volop als transportvliegtuig. De Soldaat van Oranje over wie de musical gaat, Erik Hazelhoff Roelfzema, was in de oorlog verzetsstrijder, piloot en adjudant van koningin Wilhelmina. Zijn gevechtsmissies vanuit Groot-Brittannië voerde hij uit in een Mosquito, maar na de geallieerde overwinning vloog hij met Wilhelmina in een Dakota terug naar Nederland.

New Productions ziet geen belemmeringen voor het doorgaan van de voorstelling. De eerste try-out staat gepland voor 10 oktober.