Been vol vertrouwen na bezoek FIFA

Olga Kroeders

Harry Been heeft een positief gevoel overgehouden aan het vierdaagse bezoek dat een FIFA-delegatie aan Nederland en België heeft gebracht om de kandidatuur voor de WK's van 2018 en 2022 te onderzoeken. "Ik denk dat het WK een stapje dichterbij is gekomen", zei Been, drijvende kracht achter het zogenoemde HollandBelgium Bid, in Amsterdam.

Been heeft zich wel gestoord aan de kritiek die in Nederland is losgebarsten over de eisen die de FIFA aan het organiserende land zou stellen. "Er is geen sprake van dat ze hier het land overnemen. Wij houden de teugels stevig in handen", verzekert hij. Vooral het bericht dat de FIFA zich eigen rijstroken zou kunnen toe-eigenen, schoot bij Been in het verkeerde keelgat. "Als je dat opschrijft, ben je niet goed bij je hoofd."

Een WK zou voor Nederland heel wat geld in het laatje brengen. Volgens Ruud Gullit, president van het HollandBelgium Bid, is uitgerekend dat het om 1,2 miljard euro gaat. "Als je naar de feiten kijkt, zou je wel gek zijn om het niet te doen", is zijn conclusie.