Herpes als geneesmiddel tegen kanker

Steven (raistlin6)

In Groot-Brittannië hebben wetenschappers hun eerste serie onderzoeken afgerond naar de inzet van een aangepast herpesvirus in de strijd tegen kanker. De resultaten zijn veelbelovend. Door het virus aan te passen is het mogelijk dat het alleen kankercellen aanvalt, zich in die cellen voortplant om vervolgens een eiwit te creëren, dat op zijn beurt weer het immuunsysteem aanspoort de kwaadaardige cel te vernietigen.

Bij deze eerste serie onderzoeken is getest op 17 huidkankerpatiënten, zij kregen het virus naast de gebruikelijke chemokuren toegediend. Nadat de tumor operatief verwijderd was, bleek 93 procent kankervrij te zijn. Na twee jaar had 82 procent geen terugval gehad. Wanneer alleen met chemotherapie behandeld wordt, is het laatstgenoemde percentage rond de 50 procent. Daarnaast werken de traditionele therapieën enkel wanneer men er vroeg bij is. Dit zou voor de 'virusbehandeling' niet gelden.

Het onderzoek was nu nog te klein om definitieve conclusies uit te trekken, maar in de toekomst wordt dit breder onderzocht en ook op meerdere soorten kanker.