Meer inburgeraars in eerste halfjaar

Redactie

Steeds meer allochtonen laten zich inburgeren. In de eerste helft van dit jaar startten 24.000 'nieuwe Nederlanders' aan een inburgeringstraject. Dat zijn er 7.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, schrijft demissionair minister voor Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman liggen rijk en gemeenten op koers om het doel van 56.000 inburgeraars dit jaar te halen. Het kabinet ging eerder nog uit van zestigduizend inburgeraars, maar daarvan bleek vorig jaar al dat het 'onhaalbaar' was. In 2009 kwam het aantal mensen dat een inburgeringscursus volgde nog uit op ongeveer 43.000.

Die doelstelling is destijds 'misschien wel heel makkelijk gesteld', zei oud-minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) in december daarover. Hij stelde toen 75 miljoen euro extra beschikbaar om het aantal inburgeraars op te krikken.

Uit de nieuwste cijfers van gemeenten blijkt verder dat steeds meer allochtonen zich vrijwillig aanmelden voor een inburgeringscursus; met 27 procent ligt dit percentage acht procentpunt hoger dan vorig jaar. Gemeenten zijn beter in staat vrijwillige inburgeraars te 'bereiken en te motiveren', luidt de verklaring.

Ook doen meer inburgeraars examen. Tussen 2007 en 2009 deden in totaal 33.000 mensen examen, in de eerste helft van dit jaar waren het er bijna 17.000. Dat komt overeen met een slagingspercentage van 72 procent. Daarmee is de ambitie van het kabinet van zestig procent geslaagden gehaald.

Het is de bedoeling dat dit jaar in totaal 25.000 allochtonen de inburgeringscursus met succes afsluiten.