'VS is failliete Mickey Mouse-economie'

Peter (pberends)

"Amerika is een Mickey Mouse-economie, die technisch gesproken failliet is. De gelijkenissen met Rusland in 1998 zijn frappant. Consumenten, bedrijven en de overheid: ze staan allen zwaar in het rood."

Dit heeft Jochen Wermuth woensdag gezegd in een interview met financieel nieuwszender CNBC. Wermuth is naast vermogensbeheerder ook Rusland-expert, en voorspelde in 1997 de Roebelcrisis die daarop volgde.

De afgestudeerde Duitse wiskundig econoom deed de uitspraken nadat bekend werd dat de Amerikaanse centrale bank de Fed opnieuw dollars in de economie gaat pompen om het herstel nieuw leven in te blazen.

Wermuth: "Mocht het team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Russische crisis in 1998 beheerde het vandaag in de VS voor het zeggen hebben, dan zou ze per direct de steun van de Fed aan het Amerikaanse regeringsbeleid verbieden."

"Het Amerikaanse kredietrisico is enorm en de VS hebben nog twee opties: hun schulden niet langer betalen of de munt nog verder laten devalueren tegenover munten als de yen en de roebel. Alle voorwaarden daarvoor zijn vervuld", aldus de investeerder.

Mohamed El-Erian, de CEO van 's werelds grootste obligatiebelegger Pimco trad Wermuth bij: "De Fed heeft de afgelopen drie jaar op een agressieve wijze de rente verlaagd en miljarden dollars aan effecten opgekocht, maar de maatregelen om de economie nog verder te stimuleren raken stilaan uitgeput."


'Amerika is een failliete Mickey Mouse-economie'