Libanon weigert wapens VS met beperkingen

Redactie

Libanon verwerpt alle Amerikaanse militaire hulp aan het leger als deze hulp wordt gegeven op voorwaarde dat de wapens niet tegen Israël worden gebruikt. Dat heeft de Libanese minister van defensie Elias Murr vandaag gezegd.

"Als iemand het leger wil helpen zonder voorwaarden of beperkingen, dan is hij welkom. Maar als diegene het leger wil helpen op de voorwaarde dat het land zijn territorium, de bevolking en de grens niet beschermt tegen Israël, dan mogen ze hun geld houden, of het aan Israël geven", aldus Murr. "We zullen Israël confronteren met de mogelijkheden die we hebben."

De voorzitter van de commissie buitenlandse aangelegenheden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Howard Berman, besloot de hulp op te schorten uit bezorgdheid dat de pro-Iraanse Hezbollah in het Libanese leger is geïnfiltreerd en dat door Amerika geleverde wapens in handen van deze gezworen vijand van Israël terecht kunnen komen. Berman nam het besluit op 2 augustus, een dag voor het vuurgevecht dat aan de grens van Libanon en Israël tussen de legers van de twee landen uitbrak. Berman zei maandag dat het incident hem gesterkt heeft in de overtuiging van de juistheid van het besluit.

Op dezelfde dag dat het Congres de militaire hulp aan Libanon opschortte, verdedigde het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken die hulp. "Wij hebben een uitgebreid programma van militaire samenwerking met Libanon omdat dit in ons belang is", zei woordvoerder P.J. Crowley. "Het stelt de regering van Libanon in staat haar soevereiniteit uit te breiden. Wij menen dat dit in het belang van beide landen is, alsook van de stabiliteit in de regio."