IJseiland bedreigt boorplatforms en schepen

Redactie

Een eiland van ijs ter grootte van Ameland, dat vorige week van een gletsjer in Groenland afbrak, is de Noordelijke IJszee opgedreven. Als de ijsberg op zijn pad boorplatforms en vaarroutes tegenkomt, kan hij ongekende schade aanrichten.

Het is een zomer vol klimatologische rampen met bosbranden, tropische temperaturen en smog in Rusland en enorme overstromingen in Azië. Nu is daar een ijsberg bijgekomen met een formaat dat een halve eeuw geleden voor het laatst is gezien. In het ergste geval drijft het ijs de druk bevaren routes op waar in 1912 de Titanic eveneens door een ijsberg van Groenland zijn ondergang vond.

Er zijn maar weinig beelden die de angst voor klimaatverandering zo treffend weergeven als een stuk ijs van 260 vierkante kilometer dat van de Groenlandse ijskap afbreekt. Wetenschappers proberen koortsig de route te bepalen van het ijseiland. Momenteel drijft het richting de Straat Nares, die het noordwesten van Groenland van het Canadese Ellsemere-eiland scheidt.

Als het ijseiland de straat weet te passeren voor de wintervorst die volgende maand aanvangt kan het door de oceaanstromingen zuidwaarts worden gedreven, langs de Canadese oostkust tot het de drukke wateren voor Newfoundland bereikt. Hier liggen veel boorplatforms en scheepvaartroutes.

De reis zal een tot twee jaar duren, schat de Canadese IJsdienst. Onderweg breekt de ijsberg waarschijnlijk op in kleinere delen, wanneer hij tegen andere ijsbergen en eilanden botst. Deze fragmenten zullen ook enorm zijn, maar door wind en warmer water steeds verder afnemen.

Tot die tijd zal het ijs weinig afkoeling bieden aan verhitte klimaatdiscussies. Hoewel deskundigen stellen dat er meer factoren komen kijken bij het verklaren van klimaatverandering, heeft het afbreken van de ijsberg zich voltrokken op een moment dat de zorgen over het opwarmen van de aarde groot zijn.