Politicus Iran geeft VS en VK schuld van instabiliteit

Bert (superworm)

De meest vooraanstaande hervormingsgezinde politicus van Iran, voormalig presidentskandidaat Mehdi Karroubi, heeft aan de Britse krant The Guardian onlangs uit de doeken gedaan dat de door de VN opgelegde sancties 'de regering een reden hebben gegeven om de oppositie de kop in te drukken, met het argument dat zij verantwoordelijk zijn voor de instabiliteit van Iran.'

In juni wisten de VS en het Verenigd Koninkrijk in de VN-Veiligheidsraad Rusland en China te overtuigen van extra hevige sancties op Iran. Beide landen vermoeden al bijna een decennium dat Ahmadinejad en consorten stiekem werken aan een programma om nucleaire wapens te vervaardigen.

In het eerste interview dat Karroubi, 73, geeft sinds de volksopstand die in juni uitbrak na de vermoedelijk oneerlijk verlopen verkiezingen, geeft hij aan dat de bestraffende sancties sinds het regeringsgeweld in juni behoorlijk zijn toegenomen. Hij geeft de VS en Groot-Brittannië de schuld van de opgelopen spanningen tussen 'de Groenen' en de regering van het land.

'Cuba en Korea ook niet democratischer door sancties'

“Kijk naar Cuba en Noord-Korea”, zegt hij. “Hebben sancties die volkeren ooit aan democratie geholpen? Sancties hebben die landen alleen maar meer geïsoleerd gemaakt, en de regeringen ervan alleen maar de mogelijkheid gegeven met geweld de oppositie het zwijgen op te leggen, zonder zich nog iets te hoeven aantrekken van internationale aandacht.”

“Aan de ene kant is er het wanbeleid van de regering aangaande de economie, waardoor Iran een gruwelijke recessie doormaakt, inflatie de pan uit rijst en talloze fabrieken gesloten worden. Aan de andere kant zijn er de sancties, die de grip van de niet-legitieme regering alleen maar versterken.”


VS weigeren deal inruilen uranium

De VS namen het plan voor extra sancties op na een deal die Turkije en Brazilië hadden gemaakt met Iran afgewezen te hebben. De landen waren overeengekomen meer dan de helft van Irans laagverrijkte uranium om te ruilen voor 'veilige' nucleaire brandstof die niet gebruikt kan worden om kernwapens mee te maken.

Karroubi heeft samen met Mir Hossein Mousavi, die de protesten van de afgelopen zomer leidde, in een publieke brief de sancties veroordeeld, alsmede hun regering, die de onderhandelingen over het nucleaire programma volgens hen slecht had aangepakt. Behalve het misbruiken van de sancties voor hun doeleinden, waaronder het doen stilzwijgen van de oppositie, 'veroorzaken ze de grootste schade bij de meest kwetsbare groepen van de samenleving, waaronder arbeiders en boeren.'

'Hoop op vernieuwing lost op in wolken van traangas'

“Omdat Iran in toenemende mate geïsoleerd raakt in de wereld, maakt het ze [de regering van Ahmadinejad] steeds minder uit wat de wereld van hen denkt.” In de protesten van afgelopen zomer zijn tientallen, volgens sommigen honderden doden gevallen. Ook werden duizenden demonstranten opgepakt of met geweld uiteengedreven.

The Guardian merkt op dat 'de hoop dat het regime dankzij de protesten nieuwe verkiezingen zou uitroepen of zelfs zou vallen, in wolken van traangas opgelost is.' Sindsdien hebben tegenstanders van de regering het steeds moeilijker in het sinds 1979 islamitische land, in een vicieuze cirkel van gewelddadige repressie, angst en censuur.