'Demjanjuk diende ook in ander kamp'

Redactie

Een man met hetzelfde identiteitsnummer en met vrijwel dezelfde naam als de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk, diende in oktober 1943 in het voormalige concentratiekamp Flossenbürg. Dat blijkt uit documenten die de Duitse historicus Matthias Meissner woensdag in het proces tegen Demjanjuk presenteerde.

Meissner, medewerker van het Duitse Federale Archief, toonde originele documenten uit Flossenbürg waarin een man staat vermeld die 'Demianiuk' en 'Demenjuk' werd genoemd. Die persoon had hetzelfde identiteitsnummer als het nummer dat op een nazi-identiteitskaart staat die door de aanklagers als bewijsmateriaal tegen Demjanjuk wordt gebruikt. Deze identiteitskaart bevat een foto van Demjanjuk en duidt erop dat hij als bewaker diende in het voormalige vernietigingskamp Sobibor.

Volgens de verdediging zijn de nieuwe documenten vervalst en diende Demjanjuk nooit als bewaker in Flossenbürg.

De naam 'Demianiuk' komt tweemaal voor op een lijst van wapens die aan kampbewakers werden uitgedeeld. Op een andere lijst staat de naam 'Demenjuk' vermeld naast zijn vermoedelijke identiteitsnummer. De omzetting van het cyrillische alfabet, dat in Demjanjuks geboorteland Oekraïne wordt gebruikt, zou geleid kunnen hebben tot andere schrijfwijzes van zijn naam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo'n honderdduizend mensen in het werkkamp Flossenbürg opgesloten. Ongeveer dertigduizend gedetineerden overleefden de inhumane behandeling die zij daar kregen niet.