Islamoloog Ramadan terecht ontslagen

Redactie

Islamoloog Tariq Ramadan is terecht ontslagen door de gemeente Rotterdam. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. Ramadan kan daarom fluiten naar een schadevergoeding van circa 75.000 euro, die hij had geëist.

De moslimfilosoof was in 2007 door de stad aangesteld als integratieadviseur, maar kwam in de zomer van vorig jaar in opspraak omdat hij ook voor de Iraanse televisiezender Press TV werkte. Press TV is een aan het omstreden Iraanse regime gelieerde zender.

Ramadan werd in augustus 2009 ontslagen, hoewel zijn contract tot 1 februari 2011 liep. In augustus 2009 werd bekend dat Ramadan het televisieprogramma 'Islam and Life' voor Press TV presenteert. Dat doet hij sinds april 2008. Over de kwestie werden onder meer vragen in de Tweede Kamer gesteld.

De rechtbank oordeelt dat door de ontstane ophef er volgens de gemeente geen maatschappelijk draagvlak meer is voor de functie van Ramadan bij de gemeente. Ramadan zag destijds geen reden om op korte termijn met de gemeente om de tafel te gaan zitten, waardoor er volgens de rechtbank niet direct een oplossing in zicht was.

De ontstane maatschappelijke onrust vormde volgens de rechter een goede reden Ramadan de laan uit te sturen. De gemeente is daarom in de ogen van de rechter niet 'schadeplichtig'. In plaats van een schadevergoeding te krijgen, heeft de rechter Ramadan juist veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.