Jorritsma bepleit regeerperiode van zes jaar

Thom Puiman (Juicyhil)

De regeerperiode van kabinetten zou moeten worden opgerekt van vier naar zes jaar. Dat zorgt voor meer 'rust', meent de burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD). "Dan kun je echt iets klaarmaken."

Wanneer een kabinet langer in het zadel zit, kunnen bewindslieden namelijk besluiten uitvoeren die ze zelf hebben genomen, zei de oud-minister van Verkeer en Waterstaat woensdagochtend op BNR Nieuwsradio. "Nu zit je altijd besluiten van je voorganger uit te voeren en neem je zelf besluiten die door je opvolger worden uitgevoerd. Dat is lastig."

Langere regeerperiodes leveren volgens Jorritsma ook een 'vorm van besparing' op, aangezien minder vaak verkiezingen hoeven te worden georganiseerd.

Jorritsma, tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, verwacht niet dat de volgende premier al zes jaar zijn intrek in het Torentje kan nemen, aangezien een dergelijk besluit een grondwetswijziging vergt. Maar het is een 'mooi idee voor het regeerakkoord', aldus de burgemeester van Almere.

Jorritsma bepleit regeerperiode van zes jaar
Jorritsma bepleit regeerperiode van zes jaar (Foto: Novum)