Kamer: uitleg over ambassades en PVV

static

Nederlandse ambassades in het buitenland hebben geen instructies of een opdracht gekregen om uitleg te geven over de kabinetsformatie en de rol van de PVV daarin. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Hij wilde bevestigen noch ontkennen dat een document op de site van NRC Handelsblad met die strekking inderdaad een interne mededeling is. GroenLinks en D66 willen niettemin duidelijkheid over de kwestie.

"Het departement doet nooit mededelingen over interne stukken en interne zaken", aldus de woordvoerder. De krant plaatste dinsdag een stuk met zes vragen en antwoorden. Daarin wordt uitgelegd wat de rol van PVV-leider Geert Wilders precies is in de onderhandelingen over een minderheidscoalitie van VVD en CDA. Benadrukt wordt dat deelname van de PVV in een nieuw kabinet nu niet aan de orde is.

Volgens de woordvoerder worden ambassades bij alles wat speelt in Nederland altijd op de hoogte gehouden. Dat gebeurt op verschillende manieren. Overigens zijn voor zover hem bekend in het buitenland bij de ambassades nog geen vragen of protesten binnengekomen over de ontwikkelingen in de kabinetsformatie. Fractievoorzitter Maxime Verhagen onderhandelt namens het CDA over een coalitie met de VVD, waaraan de PVV in de Tweede Kamer steun geeft. Verhagen is nu ook nog demissionair minister van Buitenlandse Zaken.