WHO: "Mexicaanse grieppandemie is voorbij"

Redactie

De Mexicaanse grieppandemie is voorbij. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in Genève verklaard. Volgens WHO-directeur Margaret Chan gaat de wereld nu de 'post-pandemische' fase in, wat betekent dat de activiteit van het virus terugkeert naar een niveau dat normaal is voor een seizoensgriep.

Chan zei wel dat landen, ondanks het scherp gedaalde aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen, moeten blijven letten op ongebruikelijke infectiepatronen en mutaties van het virus, waardoor huidige vaccins en medicijnen onbruikbaar kunnen worden.

"Het is waarschijnlijk dat het virus serieuze ziekteverschijnselen bij jongeren kan blijven veroorzaken", zei Chan. Zij riep groepen die een hoog risico lopen om ziek te worden, zoals zwangere vrouwen, dan ook op om zich te blijven vaccineren.

Het aantal doden als gevolg van de Mexicaanse griep is de afgelopen maanden sterk gedaald. In totaal kwamen ruim achttienduizend mensen om het leven sinds de pandemie in april 2009 uitbrak.

Het aantal personen dat onder de Mexicaanse griep bezweek is fors lager dan het aantal mensen dat overleed aan een 'normale' seizoensgriep. Dit feit wordt toegeschreven aan een hoger aantal vaccinaties en een vorm van immuniteit voor de griep bij ouderen.

Chan bleef erbij dat het een juiste beslissing was om de uitbraak van de Mexicaanse griep een pandemie te noemen, maar zei wel dat de definitie die de WHO voor een pandemie hanteert, moet worden aangepast. "We moeten de fases van een pandemie herzien, waaronder de hevigheid daarvan", aldus de WHO-chef.