Saudi-Arabië test enorme klok tijdens ramadan

bennootje

Saudi-Arabië gaat tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand, de grootste klok ter wereld testen. De klokkentoren verrijst in Mekka en staat bovenop een enorme wolkenkrabber die, wanneer hij voltooid is, ongeveer zeshonderd meter hoog is. Hiermee is het gebouw het op een na hoogste gebouw ter wereld; het moet alleen de Burj Khalifa in Dubai voor zich dulden.

Bij de klok in Mekka valt de Big Ben in Londen in het niet. Ooit was de Big Ben de grootste klok ter wereld, maar de Saudische klok is bijna vijf keer zo groot. De diameter van de vier wijzerplaten is veertig meter. De wijzerplaten zijn ingelegd met 98 miljoen glazen mozaïekstukjes en worden bovendien uitgerust met gekleurde lichtjes. De klok kan vanaf een afstand van 25 kilometer worden gezien.

Een enorme gouden halve maan, 23 meter in doorsnede, zal uiteindelijk boven de klok uitsteken op een torenspits van 61 meter hoog. De gehele klokkentoren, vanaf de basis tot de halve maan zal 251 meter hoog zijn.

Op dit moment is slechts een van de vier wijzerplaten af. De komende drie maanden zal de klok, die is gebouwd door Zwitserse en Duitse technici worden getest. Het gehele project kost ongeveer achthonderd miljoen dollar (ruim zeshonderd miljoen euro).

Saudi-Arabië test enorme klok tijdens ramadan
Saudi-Arabië test enorme klok tijdens ramadan (Foto: Novum)