Verwarring over foto verdachte babymoorden

Marc (MPG)

Een foto die door verschillende media was geplaatst bij berichtgeving over de van moord op haar vier baby's verdachte Sietske H., blijkt toch de juiste te zijn. Dinsdag ontstond daar verwarring over nadat op de site van journalistenvakblad Villamedia werd gemeld dat de verkeerde vrouw was afgebeeld.

Villamedia heeft dat bericht inmiddels aangepast. De Leeuwarder Courant waarschuwde vorige week enkele andere dagbladen die ook bij de GPD zijn aangesloten dat de verkeerde foto circuleerde op internet.

De redactie van de krant zegt in een reactie dat inmiddels vaststaat dat de foto toch klopte. "Wij hebben de foto zelf niet geplaatst. Het was alleen een collegiale interne waarschuwing." De krant is er nog niet over uit of er op de website of in de krant zelf aandacht wordt besteed aan de vergissing. "We hebben alleen in een interne mededeling misgezeten. De lezer hebben we niets verkeerds gemeld."

Onder meer De Telegraaf en het AD publiceerden de van Hyves gehaalde foto. Van de twee vrouwen op de foto zou de verkeerde zijn aangemerkt als de 25-jarige Friese Sietske H. Op de foto staat ook een blonde vrouw. Volgens de ingetrokken waarschuwing zou dat Sietske zijn en niet de bruinharige vrouw, maar die blijkt het nu toch te zijn.

Op de site van De Telegraaf werd de foto ook dinsdag nog geplaatst. Op de website van het AD is de foto te vinden bij oudere artikelen over de zaak. De Hyves-foto is afgelopen weekeinde ook afgedrukt op de voorpagina van het AD.

Villamedia zegt in een toelichting dat het bericht was geschreven op basis van een intern document van de GPD. Het bericht was van tevoren niet gecheckt, maar het AD en De Telegraaf hingen al snel aan de telefoon om te weerspreken dat de verkeerde vrouw was afgebeeld. "Toen hebben wij gebeld met de Leeuwarder Courant en bleek dat ze gingen rectificeren."

Volgens Villamedia is sprake van een klein foutje. "We hadden iets duidelijker kunnen maken dat we het bericht over de foute foto schreven op basis van de Leeuwarder Courant, bijvoorbeeld door aanhalingstekens in de kop te gebruiken. We steken ook wel de hand in eigen boezem."

De Raad voor de Journalistiek deed onlangs uitspraak over publicaties van foto's in de zaak van Ruben, de enige overlevende van de vliegramp in Libië. De raad gaf aan dat het zonder toestemming publiceren van foto's - bijvoorbeeld van nabestaanden - die van netwerksites zijn gehaald, niet door de beugel kan.

Journalistenvakbond NVJ, de initiator van vakblad Villamedia, is op zich niet tegen het gebruik van Hyves-foto's. "Gebruikers kiezen er zelf voor om die informatie te delen op internet. Het is vervolgens aan het medium om af te wegen of publicatie nodig is en om te controleren of dat juist gebeurt", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. Hij noemt de verwarring over de foto 'een slordigheid'.