De Hoop Scheffer maant Wilders tot voorzichtigheid

Redactie

PVV-leider Geert Wilders moet op zijn woorden letten als hij op 11 september in New York een toespraak houdt. Dat zegt voormalig CDA-leider en voormalig chef van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer dinsdag in NRC Handelsblad.

"Wilders heeft het recht te zeggen wat hij wil", vindt De Hoop Scheffer. "Maar wat een Nederlands politicus daar zegt, raakt direct aan het Nederlandse belang, dus moet je voorzichtig zijn. De regering heeft de plicht hem daarop te wijzen."

De Hoop Scheffer sluit zich met zijn uitspraken aan bij CDA-prominent Hans Hillen, die dit weekeinde als eerste kritiek uitte op Wilders' plan om op 11 september te spreken op een protestbijeenkomst tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero.

Ook CDA-fractievoorzitter en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen maakte maandag duidelijk dat Wilders in New York op zijn woorden moet letten. Doet hij dat niet, dan zal Verhagen 'in scherpe bewoordingen' afstand nemen van Wilders.

Wilders zelf houdt vol dat hij blijft zeggen wat hij wil. "Er is een afspraak dat ik aan de ene kant gewoon zeg en blijf zeggen wat ik vind, ook over de islam, ook over New York, ook over die verschrikkelijke moskee", zei Wilders maandag. En Verhagen mag dan weer zeggen wat hij daarvan vindt, zei Wilders.