FIFA gaat scheidsrechterskorps verjongen

Olga Kroeders

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil graag jongere scheidsrechters zien in de internationale top. De Zwitser zegt dat op de website van de Duitse voetbalbond DFB. Eind dit jaar komt de FIFA volgens Blatter met een plan over topscheidsrechters. "Er komt een verjonging aan." Momenteel is de pensioenleeftijd voor internationale arbiters 45 jaar. Blatter wilde niet zeggen of dat verandert.

De twee meestbesproken spelmomenten van het afgelopen WK, een schot van Frank Lampard tegen Duitsland dat via de lat achter de doellijn viel en weer het doel uitstuiterde en een kopbal van Carlos Tevez in buitenspelpositie tegen Mexico, vonden plaats in wedstrijden met scheidsrechters die de 40 zijn gepasseerd. De twee jongste scheidsrechters op het WK floten beiden een halve finale.

Blatters aanval op oudere scheidsrechters lijkt een poging om de aandacht van technische hulpmiddelen - zoals camera's in het doel - af te leiden. Daarover zei de hoogste baas van de wereldvoetbalbond dat 'het moeilijker ligt'. "Ieder systeem moet uitgebreid getest worden op praktische toepasbaarheid."