SP bepleit sponsorverbod voor zorginstellingen

Redactie

De SP wil een verbod op sponsoring door ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en andere zorginstellingen. Aanleiding is de sponsoring van de voetbalclub FC Groningen door Thuiszorg Groningen.

Thuiszorg Groningen sponsort de voetbalclub voor tachtigduizend euro, werd maandag bekend. SP-Kamerlid Renske Leijten reageert verontwaardigd. Geld voor de zorg moet naar de zorg gaan en mag niet bij een voetbalclub terechtkomen, stelt zij.

Leijten heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) gevraagd een einde te maken aan sponsoring door zorginstellingen. Ook wil Leijten weten hoe vaak het voorkomt dat zorginstellingen aan sponsoring doen.

Zelf wijst Leijten op het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, dat de komende twee seizoenen voetbalclub BVV Barendrecht sponsort. Het ziekenhuis wil zo naar eigen zeggen bekender worden in de omgeving.

Thuiszorg Groningen zegt met de sponsordeal haar band met de stad Groningen te willen benadrukken. Dat twintig medewerkers en patiënten naar elke thuiswedstrijd van FC Groningen kunnen, maakt ook deel uit van de deal.

Leijten vindt de sponsoring door Thuiszorg Groningen extra kwalijk omdat de organisatie onderdeel was van het zorgconcern Meavita, dat vorig jaar failliet ging. Thuiszorg Groningen kreeg daarna financiële steun van de overheid.