Drie keer zo veel meldingen verkrachting

bennootje

Bij de anonieme kliklijn Meld Misdaad Anoniem zijn de eerste helft van dit jaar ruim drie keer zo veel verkrachtingen gemeld. Waar er de eerste helft van vorig jaar nog 18 meldingen binnenkwamen, waren dat er deze keer 59.

Een duidelijke oorzaak voor de sterke stijging is niet direct aan te wijzen. "We hebben geen campagne gevoerd voor het melden van verkrachtingen", zegt een woordvoerder.

De stijging zou kunnen komen door media-aandacht. "Als er regionaal of landelijk veel aandacht is voor een verkrachtingszaak, stromen de meldingen bij ons vaak binnen." De woordvoerder weet echter niet welke zaak de stijging kan hebben veroorzaakt. "Maar dat gaan we zeker nog uitzoeken."

Ook zou de toename kunnen komen doordat meer verkrachtingen zijn gepleegd. "De politiecijfers over dit halfjaar hebben we niet, dus dat moet nog blijken. Maar toen het aantal meldingen over overvallen steeg bleek dat het daadwerkelijke aantal overvallen ook was gestegen."

Ook het aantal meldingen van straatroof steeg sterk; van 35 naar 82. Bij elkaar kwamen ongeveer 6300 meldingen binnen, ongeveer evenveel als in de eerste helft van vorig jaar.