Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 32

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

De Engelse competities, met uitzondering van de Premier League, beleefde afgelopen weekeinde de start van het nieuwe voetbalseizoen. Swansea City beleefde geen goede start in de Engelse Championship, het op één na hoogste niveau in Engeland. De ploeg verloor, op bezoek bij Hull City, met 2-0. Dorus de Vries stond de hele wedstrijd onder de lat bij Swansea, terwijl Cedric van der Gun negentig minuten lang mocht toekijken vanuit de dug-out.

Benjamin van den Broek kende met zijn ploeg Shrewbury Town wel een prima start. De ploeg, uitkomend in de League Two, won op eigen veld met 3-1 van Bradford City. Van den Broek viel kort voor tijd in, maar op dat moment stond de eindstand al op het scorebord. Dankzij de overwinning staat Shrewbury Town na deze speelronde op de tweede plaats.

De Belgische Jupiler Pro League werkte afgelopen weekend de tweede speelronde af. Club Brugge herpakte zich sterk na de zeperd van vorige week tegen KV Kortrijk (1-0 verlies) en won op eigen veld met 4-1 van Sint Truiden. Oud-AZ'er Ryan Donk speelde de volle negentig minuten mee in de verdediging van Club Brugge. De ploeg steeg na deze overwinning naar de zesde plaats.

SV Zulte-Waregem verging het een stuk minder goed afgelopen weekend. Op eigen veld verloor de ploeg met 1-2 van KV Mechelen. Jeremy Bokila, afgelopen zomerstop overgekomen van AGOVV Apeldoorn, speelde de hele wedstrijd mee. Zulte-Waregem zakte dankzij deze nederlaag naar de twaalfde plaats. Ook Lierse SK beleefde geen goed weekeinde. De ploeg kreeg Standard Luik op bezoek en verloor met maar liefst 1-4. Roel van Hemert stond de volle negentig minuten binnen de lijnen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg ook na dit weekeinde opnieuw hekkensluiter is.

David Mendes da Silva, vorig jaar AZ, nu Red Bull Salzburg (Wikimedia Commons/Paulblank)

In Oostenrijk werd afgelopen weekend de vierde speelronde afgewerkt. Red Bull Salzburg speelde haar derde wedstrijd van de competitie en wist voor de eerste keer dit seizoen de volle drie punten te pakken. In eigen huis werd SC Wiener Neustadt met 4-2 verslagen. David Mendes da Silva kreeg van trainer Huub Stevens opnieuw een basisplek. In de laatste minuut werd onze landgenoot vervangen door de Deen Thomas Augustinussen. RB Salzburg heeft dankzij de overwinning vijf punten achterstand op koploper SV Ried, al heeft de ploeg van Stevens nog een wedstrijd tegoed.

De competitie van Bulgarije werkte afgelopen weekend de tweede speelronde af. Levski Sofia, waar oud-RKC'er Dustley Mulder onder contract staat, beleefde een uitstekende start. Maandag werd de tweede overwinning op rij behaald. Ditmaal werd stadsgenoot Lokomotiv Sofia in eigen huis verslagen. Levski won met 4-1 en neemt daardoor twee punten voorsprong op de concurrentie. Mulder begon in de basis en maakte de negentig minuten vol.

Ook in de Zwitserse competitie is komend voetbalseizoen een aantal Nederlanders actief. De vierde speelronde stond afgelopen weekend op het programma in Zwitserland. Daarin mocht Sankt Gallen op bezoek bij titelkandidaat FC Basel. Sankt Gallen, waar Tim Bakens in de basis begon, ging kansloos met 3-0 ten onder. Twintig minuten voor tijd viel Sandro Calabro, overgekomen van VVV-Venlo, in als extra spits. Ook hij kon geen verandering meer brengen in de score. Dankzij de ruime nederlaag zakt Sankt Gallen naar de onderste regionen van de stand.

FC Sion, waar Michael Dingsdag sinds dit seizoen onder contract staat, wist afgelopen weekend wel te winnen. FC Luzern, afgelopen week nog tegenstander van FC Utrecht in de Europa League, werd met 2-3 verslagen. Dingsdag speelde de volle negentig minuten mee bij Sion en zag zijn ploeg naar de vijfde plaats stijgen in de ranglijst.

Ook in Polen werd er afgelopen weekeinde een start gemaakt aan de voetbalcompetitie. Arka Gdynia, waar Marciano Bruma sinds dit seizoen het shirt van draagt, mocht meteen op bezoek bij titelfavoriet Wisla Krakau. Bruma startte in de basis, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met 1-0 onderuit ging. Tien minuten na rust pakte de oudere broer van Chelsea-verdediger Jeffrey Bruma een gele kaart.

Gerald Sibon, de nieuwe spits van Melbourne Heart (Wikimedia Commons/Paulblank)

De Australische A-League heeft afgelopen weekend ook de start van het seizoen meegemaakt. Na één speelronde is Central Coast Mariners, de nieuwe ploeg van oud-NAC'er Patrick Zwaanswijk, de koploper. De ploeg won met 0-1 van Melbourne Heart, waar Rutger Worm samen met Gerald Sibon het spitsenduo vormde. Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van Central Coast Mariners. Sibon speelde bij Melbourne Heart ook de hele wedstrijd mee, terwijl Worm na een uur spelen werd gewisseld.

Sergio van Dijk heeft nog geen competitiedoelpunt kunnen maken voor zijn ploeg Adelaide United. De spits, vorig seizoen nog goed voor 13 doelpunten bij Brisbane Roar, speelde wel de volle negentig minuten mee in de wedstrijd tegen Newcastle Jets. De wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Ook in de wedstrijd tussen Gold Coast United en Brisbane Roar vielen geen doelpunten. Wel was er opnieuw een landgenoot actief. Bas van den Brink stond de hele wedstrijd binnen de lijnen bij Gold Coast United. Vijf minuten voor rust pakte de verdediger een gele kaart. Veel doelpunten vielen er wel te noteren bij de ontmoeting tussen Sydney FC en North Queensland Fury. De wedstrijd eindigde in 3-3. Dyron Daal viel een kwartier voor tijd in bij North Queensland Fury, maar de Nederlander kwam niet tot scoren.

Waar diverse competities net gestart zijn, is de Zweedse competitie al halverwege. Afgelopen weekend werd de achttiende speelronde afgewerkt. Het gepromoveerde Mjällby beleefde een goede eerste seizoenshelft. Echter werd er afgelopen weekend voor de vierde keer op rij niet gewonnen en daardoor verliest de ploeg het zicht op Europees voetbal. GAIS was ditmaal met 3-2 te sterk. Oud-NEC'er Moestafa el Kabir speelde de hele wedstrijd mee bij Mjällby. De ploeg neemt na dit weekend de vijfde plaats in. De achterstand op nummer drie -deze plek geeft recht op Europees voetbal- Örebro SK bedraagt inmiddels zes punten.