Borstkanker vaker in Nederland dan in Afrika

Redactie

Borstkanker wordt in Nederland vier keer zo vaak vastgesteld als in Oost-Afrikaanse landen, zoals Kenia of Tanzania. Per honderdduizend vrouwen werd in 2008 in Nederland bijna 97 keer de diagnose borstkanker gesteld. In Oost-Afrikaanse landen was dat minder dan twintig keer, meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het verschil komt gedeeltelijk doordat er in Nederland veel beter wordt bijgehouden of vrouwen borstkanker hebben, maar ook de leefstijl speelt volgens het fonds een rol. Vier van de tien gevallen van borstkanker zouden in rijke landen kunnen worden voorkomen door een gezond gewicht, minder alcoholconsumptie en meer lichaamsbeweging.

Ook het geven van borstvoeding zou het risico op borstkanker verminderen. Dat is terug te zien in de cijfers. Vrouwen in Oost-Afrika drinken volgens de onderzoekers gemiddeld minder alcohol dan vrouwen in Nederland, hebben minder last van overgewicht en er wordt meer en langer borstvoeding gegeven.

Ook in vergelijking met andere niet-westerse landen scoort Nederland slecht. Waar hier per honderdduizend vrouwen de ziekte bij 96,8 vrouwen wordt geconstateerd, is dat borstkankercijfer in Zuid-Amerika 44,3 en in Oost-Azië 25,3. België heeft met 109,4 het hoogste borstkankercijfer ter wereld.