Hiddink ziet volop perspectief als bondscoach Turkije

Olga Kroeders

Guus Hiddink is deze maand officieel gestart als bondscoach van Turkije. De Nederlandse succescoach ziet, afgaande op zijn column in De Telegraaf, volop perspectief.

Hiddink meldt dat hij de afgelopen weken intensief heeft rondgekeken in Turkije en constateert dat het land, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, door de steeds sterker wordende economie enorm in beweging is. "Dat zie je ook in het voetbal terug", aldus Hiddink, die als voorbeeld aanhaalt de enorme drang om een groot toernooi binnen te slepen.

"Op één stem na liep Turkije de organisatie van het EK 2016 mis. Een enorme teleurstelling, maar toch gaan ze gewoon door met het bouwen van nieuwe stadions en het verbeteren van de infrastructuur, zoals dat in het bidbook was aangegeven. Om er nog sterker voor te staan als de Turken straks voor de organisatie van het EK 2020 gaan."

"De meeste clubs zijn heel bewust met de toekomst bezig. Overbodige buitenlanders worden steeds meer vervangen door jeugdige Turkse talenten en vooral bij Galatasaray (Rijkaard) en Besiktas (waar onlangs de Duitser Bernd Schuster als trainer werd benoemd, red.) zie je daar de positieve effecten van", besluit Hiddink, die woensdag zijn officiële debuut op de Turkse bank maakt.

Roemenië is de tegenstander in het vriendschappelijke duel. In mei reisde Hiddink al eens mee met de Turkse selectie voor een trip naar de Verenigde Staten, maar toen hield hij zich nog op de achtergrond. Turkije was niet aanwezig op het WK in Zuid-Afrika en begint nu onder leiding van Hiddink de kwalificatie voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne.