Cruijff: "Buitenlandse versterkingen reden van schulden"

Olga Kroeders

Johan Cruijff weet wat de oorzaak is van de torenhoge schulden in Nederland. Volgens de legendarisch 'nummer 14' liggen buitenlandse versterkingen ten grondslag aan het grote verlies.

"Als je het afgelopen weekeinde de wedstrijden in de Eredivisie gevolgd hebt, dan krijg je de oorzaak zo op je bord gepresenteerd", aldus Cruijff in De Telegraaf. "Dit keer had niet alleen PSV slechts een Nederlander of vier opgesteld, zelfs bij clubs als Roda JC en Willem II moest je op zoek naar de Nederlanders", schetst Cruijff de situatie in Nederland. "Daaruit blijkt een enorme tegenstrijdigheid. Omdat je zou verwachten, dat je buitenlanders alleen aantrekt als je dergelijke spelers niet in Nederland hebt. Tegelijkertijd wordt er geroepen dat we de beste opleiding ter wereld hebben. Kan iemand mij uitleggen hoe dit dan zit?"

"Hetzelfde had ik met de aankoop van Mounir El Hamdaoui door Ajax. Die transfer werd gekoppeld aan de verhuur van Miralem Sulejmani aan West Ham United. Want als de één zou komen, dan kon de ander weg", aldus Cruijff. "Ik ga ervan uit, dat dit te maken heeft met de bezuinigingen die de club op de post spelerssalarissen moet doen. Als dat inderdaad zo is, dan lopen ze ook met deze deal weer een risico. Want als Sulejmani aan het einde van het seizoen niet bevalt, dan krijgt Ajax 'm terug en staan er, in plaats van één, weer twee dure spelers op de begroting."

"Het is in het betaald voetbal nu zo'n zooitje geworden, dat er zelfs zeven clubs met puntenaftrek aan de competitie moeten beginnen. Daaruit blijkt eens te meer dat mensen die de leiding hebben, maar niet uit de sport komen, grote moeite hebben om de hand in eigen boezem te steken. Uitgerekend de eigenschap waar je in de sport mee opgroeit. Juist daarom ben ik bang dat het einde van alle problemen nog niet in zicht is. Want wie zo met zijn organisatie omgaat, verliest niet alleen z'n spelers en supporters, maar uiteindelijk ook het vertrouwen van de sponsors."