Honderden vermisten na aardverschuivingen China

Redactie

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval in het noordwesten van China hebben aan zeker 127 mensen het leven gekost. Naar schatting tweeduizend mensen worden vermist. De Chinese staatszender CCTV heeft dit zondag bekendgemaakt.

De overstromingen in de provincie Gansu zijn de ernstigste in tien jaar. Het zwaarst getroffen is de plaats Zhouqu in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan, die volgens het staatspersbureau Xinhua voor de helft onder water staat. Veel gebouwen zijn ingestort en er ligt een laag modder van een meter dik die de wegen zowel te voet als met motorvoertuigen onbegaanbaar maakt.

In het zuiden van de provincie zijn de water- en elektriciteitsvoorziening onderbroken. Omdat ook veel verbindingen zijn uitgevallen, bestaat onzekerheid over het lot van de vermisten. Volgens CCTV zijn 45.000 mensen geëvacueerd, maar door de afgelegen ligging van het gebied in de bergen komt de hulpverlening maar moeizaam op gang. Xinhua meldde dat premier Wen Jiabao zich naar het rampgebied begaf om persoonlijk op het reddingswerk toe te zien.

China wordt al weken geteisterd door zware regenval, die op verschillende plekken aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt heeft. In het hele land zijn daardoor al meer dan elfhonderd mensen omgekomen.

De schade loopt in de tientallen miljarden euro. Er zijn 875.000 huizen verwoest, 9,6 miljoen mensen geëvacueerd en miljoenen hectares landbouwgrond verdwenen.