Turk: 'Vrouw slaan is traditionele dans'

Djeez

Een naar Nieuw-Zeeland geëmigreerde Turk moest vorige week voorkomen bij de rechter. Hij werd ervan verdacht zijn vrouw een pak rammel te hebben verkocht. Volgens de eigenaar van een kebabtent is het slaan echter onderdeel van een traditionele Turkse dans.

Allaetin Can werd onlangs opgepakt nadat voorbijgangers hadden gezien hoe hij voor zijn etablissement zijn vrouw sloeg, schopte en wurgde. Donderdag verklaarde hij in de rechtbank niet schuldig te zijn aan het slaan van zijn vrouw, maar bezig was met 'kolbasti', een Turkse dans. Om zijn verweer kracht bij te zetten, toonde zijn advocaat beelden van een dergelijke dans in de rechtszaal.

De rechter gaf Can gelijk en sprak de beste man vrij. Eenmaal buiten vertelde Can dat hij, zijn vrouw en hun twee kinderen destijds vierden dat ze enorm veel geld hadden verdiend die dag. Om dit uitbundig te vieren, deden ze op straat de bewuste dans.

De dans kolbasti is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het simuleert een gevecht en betekent letterlijk 'op heterdaad betrapt door de politie'. "Mijn vrouw en ik dansen altijd", vertelt Can. "Wat is daar mis mee? Omdat ze de Engelse taal niet goed beheerst, kon ze het niet uitleggen en ben ik opgepakt."


Gewoon een dans, geen gevecht...