Nieuwe president Colombia wijzigt koers

Redactie

De nieuwe president van Colombia, Juan Manuel Santos Calderón, heeft bij zijn inauguratie gezegd dat het zijn prioriteit is de betrekkingen met Venezuela en Ecuador te herstellen. Hij zei het onder zijn voorganger geschade vertrouwen te willen herstellen en 'diplomatie en voorzichtigheid te prefereren'.

Zijn voorganger, Alvarez Uribe, was niet voorzichtig, maar dankzij zijn harde hand is het geweld in Colombia teruggedrongen en leden de strijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) een reeks vernederende nederlagen. Uribe's succesvolle strijd tegen de FARC bracht hem wel in conflict met de buurlanden Ecuador en Venezuela, die respectievelijk in maart 2008 en juli 2010 de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbraken.

Zij rekenen er kennelijk ook op dat een nieuwe wind waait in Bogota, want de president van Ecuador, Rafael Correa, en de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro, woonden de installatie van Santos zaterdag bij.

De sfeer van verzoening in Bogota werd enigszins vertroebeld door de mededeling van vrijdag dat Uribe op de valreep procedures is gestart tegen de Venezolaanse president Hugo Chávez en tegen Venezuela bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en bij de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) in Washington.

Santos, die dinsdag zestig jaar wordt, had bij zijn inauguratie ook een boodschap voor de beweging FARC, die in de jaren zestig als marxistische guerrilla is begonnen. Hij zei dat hij openstaat voor een dialoog om een einde te maken aan het geweld, maar de guerrilla moet zich dan eerst afkeren van 'de wapens, de ontvoeringen en de drugshandel'.

Uribe werd in 2002 tot president gekozen mede omdat zich fel keerde tegen de vruchteloze onderhandelingen die zijn voorganger, Andrés Pastrana met FARC-leiders voerde.