Rusland wil politiemacht hervormen

Redactie

Rusland wil zijn politiemacht door middel van nieuwe wetgeving hervormen en in overeenstemming brengen met de eisen van de Russische bevolking. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vrijdag gezegd.

Het publieke vertrouwen in de politie verkeert op een dieptepunt door diverse voorvallen van corruptie, chantage en marteling van in hechtenis genomen verdachten. Schietpartijen door agenten en frequente dodelijke auto-ongelukken, veroorzaakt door dronken agenten, dragen eveneens bij aan de publieke verontwaardiging.

Medvedev heeft tientallen politiemensen ontslagen en duizenden banen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt in een poging misbruik terug te dringen en omkopingen aan te pakken. Vrijdag zei hij dat nieuwe wetgeving de autoriteit van de politie moet verduidelijken, met name in situaties waarin het agenten is toegestaan geweld te gebruiken. Daarnaast moet de politie weer politie gaan heten in plaats van militie, zoals de politiemacht sinds de bolsjewistische revolutie van 1917 wordt genoemd.