'Reumapatiënten door Klink weer in rolstoel'

Redactie

Een grote groep reumapatiënten dreigt geen medicijnen meer te krijgen. Daardoor komen ze mogelijk weer in een rolstoel terecht. Dat zeggen het Reumafonds, de Reumapatiëntenbond en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil de medicijnen, zogeheten TNF-alfablokkers, per 1 januari niet meer door zorgverzekeraars laten vergoeden. Ziekenhuizen moeten ze gaan inkopen en verspreiden, vindt Klink, die zo vijftig miljoen euro denkt te besparen.

De reumaorganisaties zijn bang dat het nieuwe systeem zal leiden tot 'ongelijkheid en willekeur'. Het ene ziekenhuis zal wel geld hebben voor de medicijnen, het andere niet. De organisaties hebben er per brief bij Klink op aangedrongen het besluit te herzien.

Dankzij de medicijnen kunnen duizenden reumapatiënten die vroeger invalide zouden zijn geraakt, gewoon aan het werk blijven. "Reumapatiënten lopen nu het risico opnieuw in een rolstoel te belanden", zegt Ben Dijkmans, hoogleraar reumatologie en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is tegen de maatregel. De ziekenhuizen vinden dat zij moeten opdraaien voor de bezuiniging van vijftig miljoen euro.