Contador wil drie grote rondes in een jaar winnen

Olga Kroeders

Alberto Contador droomt ervan de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España in één jaar te winnen. De Spanjaard, die alle drie de rondes al eens won, zei dat vandaag tegen Cyclingnews. "Het is een droom, maar ik weet niet of het mogelijk is."

Bjarne Riis noemde de triple dinsdag tijdens de presentatie van de drievoudig tourwinnaar als doelstelling. Contadors manager en broer Fran weersprak dat.

Contador beseft hoe moeilijk de nog nooit gerealiseerde prestatie is. "Ik denk dat iemand alle drie de grote rondes op een goed niveau kan rijden, maar om van daaruit naar de aanname te gaan dat iemand ze alle drie kan winnen is iets heel anders", analyseerde Contador realistisch. "Ik weet dat het vrijwel onmogelijk is, maar misschien ooit in de toekomst. Het is een droom. Iedereen heeft dromen en dit is de mijne."

Voorlopig neemt Contador genoegen met twee grote rondes als hij volgend jaar voor het eerst voor zijn nieuwe ploeg Saxo Bank-Sungard rijdt. "Ik weet nog niet welke twee, maar ik moet alvast mijn training een beetje aanpassen en misschien het seizoen wat meer ontspannen beginnen." Afgelopen winter was er veel gedoe rond de Astana-ploeg, waarvan veel rijders met Lance Armstrong mee verhuisden naar RadioShack.

Meer rust was een van zijn belangrijkste redenen voor de overstap naar de ploeg van Riis. "Riis' ernst en zijn arbeidsfilosofie zullen me de rust geven die ik de afgelopen jaren niet heb gehad", verwacht Contador. "Het is een win-winsituatie. Ik kan met hem mijn gevoelens en gedachten over de koers delen en hij kan me over de zwaktes van Andy Schleck vertellen."