Kort geding tegen ministerie om Awacs

Redactie

De Vereniging Stop Awacs spant een kort geding aan tegen het ministerie van VROM. De vereniging wil dat de overvliegende legervliegtuigen geen geluid van boven de honderd decibel produceren op straffe van een dwangsom. Dat laat voorzitter van de vereniging Jacques Fijnaut vrijdag weten.

De Awacs-toestellen van een nabijgelegen NAVO-basis in Duitsland vliegen onder meer over de Limburgse gemeenten Onderbanken en Brunssum. De vereniging, die zo'n vierhonderd leden telt, stelt dat de geluidslimiet daarbij vaak wordt overschreden. De Raad van State heeft volgens de vereniging bepaald dat de herrie van de radarvliegtuigen onder de honderd decibel moet blijven.

Naast het kort geding wil de vereniging voor alle inwoners van Brunssum een jaarlijkse schadevergoeding van zo'n 1.200 euro, met terugwerkende kracht over tien jaar. Bovendien moeten zestig mensen tweeduizend euro schadevergoeding krijgen omdat procedures werden gerekt, stelt de vereniging. Hun huizen zouden ook moeten worden geïsoleerd.

Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.