Advocaat Armstrong weerspreekt beschuldigingen

Peterselieman

Lance Armstrongs advocaat heeft berichten dat een anonieme oud-ploegmaat van de Amerikaan hem beschuldigt van systematisch dopinggebruik naar het rijk der fabelen verwezen. Volgens Bryan D. Daly heeft de Boss honderden voormalige ploeggenoten die zullen ontkennen dat hij de regels heeft gebroken om te winnen. Het bericht kwam gisteren via de krant New York Times naar buiten.

Armstrong is onderwerp van een federaal onderzoek naar mogelijk dopinggebruik bij de US Postal-ploeg. Dat werd opgestart naar aanleiding van beschuldigingen door Floyd Landis. Daly haalt in een verklaring uit naar de aanhoudende lekken over de zaak 'die zijn bedoeld om een circusachtige sfeer te creëren'.

"Waar renners suggereren dat Lance Armstrong de wielerregels heeft overtreden of doping heeft gebruikt, vergissen ze zich of vertellen ze niet de waarheid", stelt Daly in zijn verklaring. "Lance heeft de afgelopen jaren met honderden renners gereden die zijn standpunt zullen bevestigen en in al zijn tijd als renner heeft hij nooit een positieve dopingtest afgelegd."

De anonieme renner die de nieuwste beschuldigingen aan Armstrongs adres uitte, heeft aan de onderzoekers details over zijn eigen dopinggebruik gegeven, hoewel hij nooit was betrapt. Hij zou niet opgeroepen zijn om te getuigen voor de onderzoeksjury.

Armstrong klaagt al een tijd over akkoordjes die de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada willen sluiten met renners die bereid zijn hem te beschuldigen. Ze zouden minder straf krijgen voor hun eigen dopinggebruik. Hij vindt dat het onderzoek op een heksenjacht lijkt.

"Die deals worden aangeboden als renners verklaringen die ze in het verleden onder ede hebben afgelegd aanpassen, begrijpen we", stelt Daly. "De macht van de federale overheid wordt misbruikt om achterhaalde en verworpen aantijgingen te onderzoeken. Dat is volkomen fout, onethisch, on-Amerikaans en een verspilling van belastinggeld", sluit de advocaat zijn betoog af.