Schadevergoeding voor slachtoffers luchtaanval

Redactie

Duitsland gaat ongeveer honderd Afghaanse gezinnen, waarvan een gezinslid omgekomen is of gewond is geraakt bij een luchtaanval, een schadevergoeding van vijfduizend dollar (bijna 3800 euro) betalen. Dat heeft het Duitse ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt.

Een onafhankelijke lokale bemiddelaar heeft uitgezocht welke gezinnen in aanmerking komen voor de schadevergoeding. Aan het eind van deze maand moet het proces afgerond zijn. Voordat het geld wordt uitgekeerd kunnen er nog wel kleine veranderingen in de lijst optreden, aldus het ministerie.

Het totale bedrag wat de Duitse belastingbetaler moet opbrengen zal rond de vijfhonderdduizend dollar liggen (bijna 380.000 euro).

Het ministerie van defensie onderhandelt nog met twee advocaten die beweren de gezinnen van 74 slachtoffers vertegenwoordigen. De onderhandelingen verlopen volgens het ministerie naar wens, maar hebben geen invloed op de betaling van de schadevergoeding. De betaling is bedoeld om de gezinnen te ondersteunen en wil niet zeggen dat Duitsland de juridische verantwoordelijkheid neemt.

Vorig jaar gaf een Duitse commandant opdracht tot een luchtaanval op twee tankwagens nabij de stad Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Bij de aanval kwamen 142 personen om het leven, van wie het merendeel burgers. Volgens de Duitse regering waren de Taliban van plan met de tankwagens een zelfmoordaanslag te plegen op een legerbasis.