Artis gidst bezoekers langs homopinguïns

Redactie

Artis staat zondagmiddag opnieuw in het teken van de Amsterdam Gay Pride. De dierentuin organiseert sinds 2008 tijdens het evenement rondleidingen over homoseksuele dieren. Twee mannelijke zwartvoetpinguïns in Artis hebben al jarenlang een liefdevolle relatie.

De rondleidingen maken deel uit van het culturele programma van de Gay Pride. Doel is het publiek duidelijk te maken dat homoseksualiteit heel normaal is in het dierenrijk. Honderden diersoorten, waaronder apen, olifanten en geiten, zwanen en koeien zouden homoseksueel gedrag kennen. Meer dan de helft van de kaketoeparen is homo.

De twee pinguïns raken regelmatig elkaars snavel aan, schuren met hun kelen tegen elkaar en doen soms zelfs een paringsdans. Ook adopteerde het koppel begin dit jaar een kuiken. De dieren hadden het ei zelf uitgebroed, maar het kuiken overleed tien dagen later aan een longontsteking. Volgens Artis is hun gedrag toch meer een hobby dan een levensstijl.

De Amsterdam Gay Pride wordt voor de vijftiende keer gehouden. Het thema is dit jaar 'Celebrate'. De traditionele botenparade vaart zaterdagmiddag door de binnenstad. Het evenement is dinsdag van start gegaan en duurt tot zondag.

Artis gidst bezoekers langs homopinguïns
Artis gidst bezoekers langs homopinguïns (Foto: Novum)