Uitzetting dreigt voor kind kunstenaar

Redactie

De 5-jarige dochter van de Nederlandse kunstenaar Peter Klashorst dreigt te worden uitgezet en wordt vastgehouden in het detentiecentrum in Rotterdam. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children zeggen machteloos te staan.

Het toeristenvisum van de Keniaanse moeder van het meisje is verlopen. Daardoor verblijft ze illegaal in Nederland. De dochter heeft de Nederlandse nationaliteit, maar kinderen blijven over het algemeen bij de moeder als de moeder dat wil, legt het ministerie van Justitie in de krant uit.

Vluchtelingenwerk Nederland noemt het detentiecentrum in Rotterdam 'absoluut ongeschikt' voor jonge kinderen. De organisatie krijgt geen toegang om in de gaten te houden hoe het er aan toe gaat. Defence for Children wijst erop dat vreemdelingen niet automatisch de Nederlandse nationaliteit krijgen als hun kind die al heeft. In veel andere Europese landen is dat wel zo.

De vader van het meisje, Klashorst, zit momenteel in Cambodja en krijgt zijn dochter en haar moeder niet te pakken. "Nu sta ik hier cellen te schilderen waarin de Rode Khmer zijn tegenstanders heeft gemarteld en vermoord. Terwijl mijn kind, dat niets gedaan heeft, in een Nederlandse cel is gezet. Het is absurd en immoreel", zegt hij in de krant.

Klashorst voorziet grote problemen bij een uitzetting naar Kenia omdat zijn dochter geen paspoort heeft. "Straks moet ik ze uit een Afrikaanse cel zien te krijgen." De oplossing is volgens hem simpel. Zijn vriendin moet de Nederlandse nationaliteit krijgen. Dat hoeft de Staat volgens hem niets te kosten. "Ze wonen boven mijn galerie in Amsterdam en kunnen mijn schilderijen verkopen."