Gullit breekt vakantie af voor FIFA-delegatie

Jeffrey

Ruud Gullit blaast zijn vakantie af om als president van het zogenoemde HollandBelgium Bid de FIFA-inspectiecommissie te ontvangen en rond te leiden.

Aanvankelijk zou de commissie met de Chileense delegatieleider Harold Mayne-Nicholls alleen door directeur Harry Been en zijn managementteam worden begeleid. Gullit vindt evenwel dat hij niet kan ontbreken, hoewel hij de ontvangst maandagochtend in Brussel moet laten schieten. Later in de week zal hij terugkeren van zijn vakantieadres. De Belgische toptennisster Justine Henin zal in Brussel als ambassadeur van het Bid de honneurs waarnemen voor Gullit.

Naast stadions, hotels, trainingsaccommodaties en mediaonderkomens zal Mayne-Nicholls eveneens worden ontvangen door de eerste minister van België, Yves Leterme, en minister-president Jan Peter Balkenende. Daarnaast zal de inspectiecommissie enkele experts ontmoeten die uitleg geven over het sociale programma van de Worldcoaches en het ambitieuze milieuplan, wat van het WK 2018 of WK 2022 in Nederland en België het groenste WK ooit moet maken, zo meldt De Telegraaf donderdag.

Intussen proberen diverse Belgische politici ondanks groen licht van zowel de Nederlandse als Belgische regering te het WK te dwarsbomen. Vooral de vrijstelling van bepaalde belastingen kan niet door de beugel. "Jammer voor de beeldvorming", vindt directeur Harry Been, die trouwens stelt dat veel van de kritiek niet op basis van feiten is gebaseerd of zelfs volledig uit de lucht is gegrepen, zoals een vrije autobaan voor FIFA-bobo's tijdens het WK.

Het organisatiecomité vraagt zich soms zelfs af of diverse criticasters het openbare bidbook van het HollandBelgium Bid wel hebben gelezen. Het bidcomité laat trouwens fijntjes weten dat EURO 2000 de Nederlandse en Belgische staat 300 miljoen euro aan belasting heeft opgeleverd en de twee voetbalbonden 40 miljoen. En dat de Duitse staat vanwege het WK 2006 in Duitsland 1,2 miljard euro aan belasting mocht bijschrijven.