Leipheimer weer beschuldigd van dopinggebruik

Olga Kroeders

Levi Leipheimer is door zijn voormalige ploegleider bij Gerolsteiner Hans-Michael Holczer beschuldigd van het gebruik van bloeddoping. De 36-jarige Amerikaanse wielrenner van RadioShack zou tijdens de Tour de France van 2005 te hoge bloedwaarden hebben gehad.

Holczer onthult het nieuws in zijn boek Garantiert Positiv. "Op de eerste rustdag, in Grenoble, werd ik door de UCI geïnformeerd", meldde hij gisteren aan verschillende Duitse media. "Levi had verdachte bloedwaarden. Voor mij was meteen duidelijk dat hij zijn bloed manipuleerde."

De wielerunie raadde Holczer aan om Leipheimer uit koers te halen, maar dat kreeg hij niet over zijn hart. Gerolsteiner zou zich bij twee positieve gevallen terugtrekken. Eerder dat jaar was Danilo Hondo al betrapt op het gebruik van doping. "Ik was bang dat Gerolsteiner meteen zou stoppen met de sponsoring. Dat had het einde van de ploeg betekend. Ik zou bankroet zijn geweest."

Leipheimer finishte in Parijs als zesde op ruim elf minuten achterstand op zijn huidige ploegmaat Lance Armstrong, die destijds zijn zevende Tourzege pakte. Eerder dit jaar beschuldigde ook dopingzondaar Floyd Landis Leipheimer al van bloeddoping in de Tour van 2005. Ook Armstrong, David Zabriskie en Johan Bruyneel waren doelwit van de beschuldigingen.