Iran in bezit van S-300 raketten

Redactie

Iran is in het bezit van vier S-300 luchtverdedigingsraketten, ondanks de weigering van Rusland de raketten te leveren aan de islamitische republiek. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars woensdag gemeld. Het persbureau, dat nauwe banden heeft met de machtige Revolutionaire Garde, zei dat Iran twee S-300 raketten heeft ontvangen van Wit-Rusland. Waar de andere twee vandaan komen is niet bekend.

Een woordvoerder van de militaire handelscommissie van Wit-Rusland ontkende dat er raketten zijn geleverd. "Gesprekken met Iran over de levering van dergelijke raketsystemen hebben niet plaatsgevonden, en bijgevolg zijn er dan ook geen leveringen gedaan aan Iran, niet van de raketsystemen en niet van onderdelen daarvan", aldus de woordvoerder. "Wit-Rusland houdt zich strikt aan alle internationale overeenkomsten aangaande het toezicht op export."

Volgens Stanislav Sjoesjkevitsj, een voormalig leider van Wit-Rusland, heeft Moskou in het verleden Wit-Rusland gebruikt om zo via het grijze circuit wapens te leveren aan schurkenstaten. Het is mogelijk dat dit nu ook het geval is geweest. "De levering van S-300 raketten door Wit-Rusland aan Iran is absoluut onmogelijk zonder dat Rusland ervan af weet en goedkeuring heeft gegeven", aldus Sjoesjkevitsj.

Rusland heeft in 2007 een contract met Iran gesloten voor de verkoop van de S-300 raketten. Tot nu toe heeft het land de raketten echter nog niet geleverd. De geavanceerde raketten zouden een enorme verbetering betekenen van de verdediging van Iran tegen luchtaanvallen. Israël en de Verenigde Staten hebben felle kritiek geuit op de overeenkomst tussen Rusland en Iran.

Moskou zei in juni dat de laatste ronde sancties van de Verenigde Naties verhinderen dat het land de raketten aan Iran kan leveren. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken toonde waardering voor de weigering van Rusland.