Dertien clubs onder verscherpt toezicht KNVB

Olga Kroeders

Dertien betaaldvoetbalclubs staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Dat maakte de voetbalbond vandaag bekend.

Vijf van die clubs spelen in de Eredivisie. Dat zijn Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II en Excelsior. Ook AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, Fortuna Sittard, MVV, RBC Roosendaal, RKC Waalwijk en BV Veendam, die allemaal in de eerste divisie uitkomen, zijn wegens financiële problemen door de KNVB ingedeeld in categorie 1 van het licentiereglement.

De clubs uit categorie 1 dienen op basis van een goedgekeurd plan van aanpak binnen drie jaar orde op zaken te hebben gesteld, anders dreigen ze de licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken.

Van de overige clubs zitten er slechts vier in de gezonde categorie 3. Sc Heerenveen is het enige team uit de Eredivisie dat hiertoe behoort. Uit de Jupiler League zijn alleen Go Ahead Eagles, FC Volendam en Telstar gezond. De andere negentien clubs met betaald voetbal bevinden zich allemaal in categorie 2.

Het is voor het eerst dat de KNVB de gegevens naar buiten brengt. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiële) status van een profclub. Tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie is daarom een reglementswijziging toegepast. Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan, zo legde de KNVB eerder uit. De bond vindt het belangrijk dat supporters en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.