Weer steekpartij op Chinese school

Redactie

Weer heeft zich op een Chinese school een steekpartij voorgedaan. Dit keer stak een met een mes bewapende man toe op een kleuterschool in Zibo, in de oostelijke provincie Shandong. Drie kleuters en een leerkracht werden doodgestoken. Rond de twintig kinderen en leerkrachten raakten gewond. Twee gewonde kinderen zijn er slecht aan toe.

De dader sloeg gisteren toe aan het eind van de schooldag, toen ouders hun kinderen kwamen ophalen. Hij deed zich voor als een van de ouders.

China is de afgelopen tijd vaker opgeschrikt door steekpartijen op scholen, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen. Deskundigen zeggen dat de wortel van het probleem de wijdverbreide frustratie over de groeiende inkomensongelijkheid en de corruptie is. Bovendien heeft de gemiddelde burger niet de mogelijkheid om via juridische procedures zijn gelijk te halen.

Uit officiële statistieken blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven in China het afgelopen jaar met tien procent is gestegen. Vorig jaar waren er 5,3 miljoen meldingen van moord, roofovervallen en verkrachtingen. In de begroting van dit jaar heeft de Chinese regering de uitgaven voor de openbare veiligheid sterk verhoogd.