Nederland geeft miljoen noodhulp aan Pakistan

Redactie

Nederland stelt een miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan het door overstromingen geteisterde Pakistan. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Nederland reageert hiermee op het hulpverzoek van het Internationale Rode Kruis.

Het Internationale Rode Kruis denkt 12,5 miljoen euro nodig te hebben om de slachtoffers te helpen. Met dat bedrag kunnen 25 duizend Pakistaanse families voor negen maanden worden geholpen. Het Nederlandse Rode Kruis meldde dinsdag een rekeningnummer, 6868, te openen, waar mensen geld op kunnen storten voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan.

De overstromingen in het noordwesten van Pakistan worden veroorzaakt door hevige moessonregens. Naar schatting zijn tot nu toe de afgelopen week ruim 1.500 mensen omgekomen. Zo'n 3,2 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen, bijvoorbeeld doordat ze hun huis hebben moeten verlaten.

Ook scholen en klinieken zijn verwoest. Grote delen van de beschikbare landbouwgrond staan onder water en de toegang tot de getroffen gebieden wordt bemoeilijkt door beschadigde wegen en weggespoelde bruggen.

De Pakistaanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, zal met het geld uit Nederland noodhulp bieden, zoals onderdak, voedsel, medische zorg, schoon drinkwater en hygiëne.